sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Uusivuosi Puolassa, päivä 5

Shoppailua, shoppailua ja sushia

Tämä päivä oli tarkoituksella pyhitetty pelkästään shoppailulle. Päätimme, että olemme kierrelleet katselemassa kulttuuria jo sen verran, että on hyvä laittaa aivot päiväksi narikkaan ja painua ostoksille. Minun tarkoituksenani oli lisäksi herätä aikaisin ja käydä Veiksel joen toisella puolella nappaamassa kuva joesta ja kaupungista auringon nousun aikaan. Laitoin kellon siis soimaan kymmentä vaille seitsemäksi. Nousin ylös ainoastaan huomatakseni, että aurinko on juuri nousemassa enkä millään ehdi kävellä muutaman kilometrin matkaa joen toiselle puolelle.Päätin silti lähteä kuvailemaan itsekseni pariksi tunniksi. Kävelin sivukujia pitkin vanhaan kaupunkiin mukanani minijalusta, jonka turvin saisin tärähtämättömiä kuvia ennen muiden turistien ilmaantumista. Kävelin suoraan kuninkaan linnan eteen ja päätin ottaa aukiosta sekä linnasta panoraaman. Se onnistui kohtalaisesti, minkä jälkeen nautiskelin maisemista ja kävelin uusia reittejä pitkin takaisin hotellille. Aikaa meni tasan kaksi tuntia ja yhdeksältä olin jo herättelemässä Minnaa.

En ehtinyt kuninkaan linnan aukiolle ennen auringonnousua, mutta ainakin aukio oli kerrankin tyhjä ihmisistä!

Kolmen ristin aukiolla sijaitseva kirkko. Valo oli aamulla auringon noustua todella pehmeää ja kaunista.

Lähdimme aamiaiselle Wedelin kaakaopuotiin, sillä halusimme ehdottomasti nauttia vielä sen tunnelmasta. Saavuimme kahvilaan noin yhdentoista aikoihin ja tilasimme aamiaiset, jotka pitivät sisällään korin leipää ja kroisantteja, hilloa, hunajaa, suklaata sekä tuoremehun ja kahvin, teen tai kaakaon. Leivissä ja kroisanteissa kesti sen verran kauan, että tilasimme lisäksi kaakaon ja kahvin.Varsovassa pienten kauppojen lukumäärää ovat huomattavasti vähentäneet suuret kauppakeskukset kaupungin laitamilla. Mietiskelimme, millä matkustaisimme usean kilometrin matkan valtavan kokoiseen Arcadia-ostoskeskukseen. Taksilla matkustaminen osottautui halvaksi matkustustavaksi jo edellisenä päivänä, mutta seikkailunhaluisina päätimme valita ratikan. Ostimme kioskista liput, jotka käyvät kaikissa julkisissa liikennevälineissä ja hyppäsimme ratikkaan numero 35. Onnistuimme jäämään oikealla pysäkillä pois ja suuntasimme sisälle ostoskeskukseen.

Ostoskeskus oli todella iso! Lähdimme kiertelemään kauppoja ja Minna löysikin nopeasti itselleen kengät. Muutaman tunnin kuluttua menimme syömään. Ostoskeskuksesta löytyy erillinen ravintolapuoli, joka on täynnä pikaravintoloita. Päätimme kuitenkin syödä hyvin ja mennä grill-ravintolaan. Minna tilasi naudanlihapihvin ja minä possua. Emme oikein ymmärtäneet lisukelistaa oikein, sillä pihvien lisäksi olisi lisukkeista saanut valita mitä vain. Otimme ainoastaan ranskalaiset, joten annoksemme olivat todella kuivia. Lisäksi ravintola oli kallein, missä olimme tähän asti syöneet! Melkoinen pettymys, vaikka Minnan pihvi vaikuttikin todella onnistuneesti grillatulta.

Shoppailureissun tuloksia: kenkiä, takkeja, paitoja, koruja..
Shoppailimme yhteensä kahdeksan tuntia! Löysimme molemmat paljon kaikkea kivaa. Huomasin, etteivät hinnat poikenneet kovin paljoa Suomen hinnoista, mutta valinnanvaraa riitti! Ostin kengät ja pari takkia, Minna taas kengät ja paitoja. Jalat kipeinä kävelimme ratikkapysäkille ja suuntasimme kohti hotellia. Matkalla nahkatakkeihin ja maastokuvioisiin housuihin pukeutuneet miehet tulivat puhumaan meille jotain puolaksi. Minna kiersi miehet kaukaa ja minä totesin vain "No speak!", minkä jälkeen jatkoimme matkaa. Jätimme tavarat hotellille ja lähdimme samantien varaamaan pöytää uuden vuoden aatoksi Polska-nimisestä ravintolasta. Ravintola oli jo suljettu, mutta pääsimme sisään, kun joku laitapuolen kulkija kävi hakemassa ravintolasta jääneitä tähteitä. Teimme hovimestarilta pöytävarauksen seuraavaksi päiväksi. Fiilis oli mahtava, sillä pelkäsimme, että kaikki ravintolat olisivat jo täynnä. Varsinkin, kun ravintola näytti todella tyylikkäältä ja se oli muutenkin saanut kehuja.

Paluumatkalla pysähdyimme syömään sushia OTO Suhsi -nimiseen paikkaan. Sushi oli taivaallista, parasta, mitä olimme tähän mennessä maistaneet. Joimme oluet ja jälkiruuaksi japanilaista Plum-viiniä. Todella onnistunut päivä, vaikkemme muuta tehneetkään, kuin shoppailleet! Ostimme vielä lähikaupasta pari pulloa kuohuvaa ja oluita hotelliimme. Minna loisti elekielellään, kun myyjä ei osannut ollenkaan englantia. Mainoksista olemme päätelleet, että uuden vuoden aatto on puolaksi sylwester. Myyjä ei tiennyt, mitä champagne tai sparkling wine tarkoittivat, joten Minna esitti juovansa suoraan pullosta ja sanoi samalla sylwester, jolloin myyjä haki samantien kuohuviiniä. Olutta sai sanomalla piwo ja palvelu kuului hintaan: Ostokset pakattiin Minnalle valmiiksi ja myyjä käski apulaisen avaamaan vielä ovenkin.
Uudeksi vuodeksi varattuja herkkuja kylmenemässä
Huomenna vietetään sitten uutta vuotta kuohuvien kera, hip hei!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti