keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Lomareissu Puolan Varsovaan, yhteenveto ja ohjeita

Klikkaamalla näet kuvan suurempana

Vietimme Minnan kanssa joulun jälkeen viikon Varsovassa Puolassa ja ajattelin tehdä yhteenvedon reissusta. Yhteenvedon tarkoituksena on helpottaa niitä, jotka myös suunnittelevat reissua Varsovaan. Osa kommenteista on sen verran yleisiä, että ne soveltuvat matkustamiseen yleensäkin.

Miksi Varsovaan?

Varsova on kaupunki, josta huokuu historiallisuus. Kaupunki tuhoutui lähes täysin toisessa maailmansodassa, mutta vanha kaupunki rakennettiin piirustusten ja kuvien perusteella vastaamaan alkuperäistä. Rakennukset ovat uskomattomia ja nähtävää on todella paljon. Varsovassa on valtava määrä museoita sekä kirkkoja, joista useimpiin pääsee sisälle. Paikalliset käyvät työpäivien jälkeen usein kirkossa, ja on mielestäni mielenkiintoista nähdä, miten paikallisten elämä eroaa meidän suomalaisten arjestamme.

Myös ruokakulttuuri on monipuolinen. Lukuisat kahvilat tarjoavat rentouttavan ilmapiirin ja kahvilaan voikin pysähtyä nauttimaan aamiasta, lounasta tai vain viettämään taukoa. Varsovasta saa perinteistä puolalaista talonpoikaisruokaa annosten ollessa valtavan kokoisia! Kiireelliselle Varsova tarjoaa lukuisia kebabravintoloita ja pizzerioita. Henkilölle, joka haluaa nauttia hyvästä ruuasta, on tarjolla hieman kalliimpia, mutta todella hyvätasoisia luksusravintoloita. Yöelämä on vilkasta, muttemme perehtyneet sen syvemmin klubitarjontaan. Niitä oli kuitenkin katujen varsilla kohtuullisen useita.

Talvella kaupunki tarjoaa mukavan rentoa tunnelmaa. Jouluvalot ovat todella kauniit ja vanhasta kaupungista saa lämmintä viiniä. Vaikka matkustimmekin talvella, uskoisin, että Varsova herää kesällä tosissaan eloon! Todella suurten rakennusten ja kaoottisen liikenteen keskeltä löytyy muutamia valtavia puistoja, joissa saattaa vierähtää helposti kokonainen päivä. Lisäksi useat kahvilat ja pubit tarjoavat loistavan mahdollisuuden pysähtyä viilentymään kuuman päivän keskellä.

Shoppailijalle kaupungin laitamilta löytyy todella massiivisia ostoskeskuksia. Kävimme Minnan kanssa yhdessä ostoskeskuksessa, jossa aikaa vierähti kahdeksan tuntia! Hintataso Puolassa on noin Suomen luokkaa. Ruoka, majoitus, taksit ja julkinen liikenne on kuitenkin halvempaa. Ruuan hintataso ravintoloissa on noin 70 % Suomen hintatasosta. Käytännössä ravintolassa saa Suomen hintoihin verrattuna syötyä pääruuan hintaan myös alku- ja jälkiruuan.

Matkan varaaminen: matkan pituus, majoitus ja lennot

Vietimme Varsovassa yhden viikon. Vanhan kaupungin kadut ovat viikonloppuisin todella ruuhkaiset. Vanhan kaupungin asunnot ovat melko pieniä ja huonossa kunnossa, joten siellä asuu keskituloista väkeä. Vain harvat talot vaikuttivat rikkaiden asuttamilta. Asutus tekee tunnelmasta arkisin erittäin leppoisan ja tilaa tutkia nähtävyyksiä on riittävästi. Nähtävää on myös paljon, mikä puoltaa hieman pidempää lomaa. Varsova on kuitenkin oiva kohde myös viikonloppulomalle. Katsomalla etukäteen, mihin haluaa perehtyä, on muutamassa päivässä mahdollista kokea paljon kulttuuria, syödä hyvin ja rentoutua.

Valtisin matkakohteeksi Varsovan hotellitarjouksen perusteella. Päätin, että voisimme lähteä maahan, jossa majoituksen hintataso on hieman edullisempi, jolloin voisimme majoittua hienompaan hotelliin. Hotels.comista löytyi muutamia mielenkiintoisia viiden tähden hotelleja, joista pähkäilin Sheraton- ja Westin Warsav -hotellien välillä. Molemmilla oli voimassa tarjous, jolla majoittumalla yli neljä yötä, pystyi säästämään 40 % yöpymisen hinnasta. Päädyimme Sheraton-hotelliin, sillä hotelli tarjosi ilmaisen internet-yhteyden. Perillä huomasimme, että ilmainen internet oli käytössä ainoastaan hotellin aulassa, mutta emme olleet pettyneitä tähän. Aamiainen ei kuulunut hintaan, mutta jos sen olisi halunnut, olisi se maksanut 20 euroa /aamu/henkilö. Lähialueen kahvilat tarjoavat aamiaismahdollisuuden noin puoleen hintaan. Hotelli oli tasoltaan erinomainen ja palvelu erittäin ystävällistä. Alakerrasta löytyi kohtuullisen hyvä kuntosali, sauna ja lisäksi hotelli tarjosi hierontapalveluita. Sijainti oli noin kilometri vanhasta kaupungista. Kesällä sijainti olisi ollut parempi, sillä lähellä sijaitsi todella suuri puisto, jossa olisi lämpimällä ilmalla mahtavaa viettää aikaa.

Lennot kannattaa varata ajoissa. Lentojen hintoja voi vertailla eri hakupalveluiden avulla. Hinnat vaihtelevat päivittäin. Pääsääntöisesti viikonloppuisin hinnat olivat kalliimpia ja viikolla hieman halvempia. Helpoimmalla pääsee, kun varaa lennot riittävän ajoissa. Mitä enemmän lentoja varataan, sitä kalliimmaksi lentojen hinnat muodostuvat. Jos uskaltaa jättää varaamisen viime tippaan, voi säästää euroja, sillä peruutuspaikat saattavat olla halvempia. Lentoyhtiöistä ainakin Finnair ja LOT (Polish airlines) lentävät suoria lentoja Varsovaan.

Kannattaa perehtyä kaupunkiin etukäteen esimerkiksi lukemalla kaupungin historiasta sekä kulttuuri- ja ravintolatarjonnasta internetistä sekä kirjoista. Ostin pari viikkoa ennen reissua Tapani Kärkkäisen kirjan Sankarimatkailijan Varsova, ja voin ehdottomasti suositella kirjaa. Hieman yli 200 sivuinen kirja on painettu vuonna 2006, joten osa kirjan mainitsemista ravintoloista ja kahviloista oli jo sulkenut ovensa.

Nähtävyyden ja liikkuminen kaupungissa

Varsova on erittäin laaja kaupunki ja etäisyydet nähtävyyksien välillä ovat usein suuria. Julkiseen liikenteeseen voi ostaa etukäteen useamman vuorokauden lippuja tai kertalippuja. Jos haluaa päästä vielä halvemmalla, voi ostaa 20 tai 40 minuutin lippuja. Myös taksilla matkustaminen on halpaa. Huijaritaksit ovat vähentyneet, mutta ottamalla taksin, jonka kyljessä on firman mainos, vähentää huijatuksi joutumisen riskiä. Muistaakseni keskimääräinen taksa oli noin 1,6 zl/km.

Varsovan keskusta on todella laaja ja hajanainen. Lännessä keskusta pitää sisällään rautatieaseman ja itään päin mennessä vastaan tulee kulttuuripalatsi, ostoskeskuksia ja lopulta vanha kaupunki. Kulttuuripalatsissa on tekniikan museo, näyttelyitä, näköalatasanne ja talvisin luistelurata. Etelässä on kolmen ristin aukio, jonka kulmassa sijaitsee myös Sheraton-hotelli ja vielä etelämmässä Mokotow-kaupunginosa, jossa on muutama suurempi puisto. Eniten nähtävyyksiä löytyy kuitenkin vanhasta kaupungista, joka on selvästi turistienkin suosiossa. Etelästä katsottuna vanha kaupunki alkaa Nowy Swiat kadusta, joka pitää sisällään kahviloita, ravintoloita, pubeja ja muutamia vaateliikkeitä. Kadun varrelta löytyy myös Blikle konditoria, joka on kuuluisa suussa sulavista herkkumunkeistaan. Katu vaihtuu pohjoiseen mennessä Krakowskie-kaduksi. Tämän kadun varrella on suuri määrä kirkkoja, presidentin palatasi, kunkinkaan linna ja vanhan kaupungin aukio. Kuninkaan linna on avoinna turisteille (paitsi maanantaisin, jolloin on siivouspäivä) ja sunnuntaisin on ilmainen sisäänpääsy. Kuninkaan linnan aukiolta löytyy myös Sigimundin pylväs. Kuljettaessa vanhan kaupunin pohjoisosaan, tullaan vanhan kaupungin aukiolle, joka on täynnä kojuja. Aukion reunoilta löytyy paljon mielenkiintoisen historian omaavia rakennuksia ja sen keskellä on seireenin patsas.

Vanhan kaupungin pohjoispuolella on uusi kaupunki, joka nimestään huolimatta on lähes vanhan kaupungin ikäinen. Siellä on huomattavasti vähemmän nähtävää ja samalla myös turisteja. Uudessa kaupungissa on kuitenkin muutamia ravintoloita ja kahviloita. Varsovassa on myös erillinen juutalaisten kaupunginosa, johon juutalaiset aikoinaan karkoitettiin. Emme kuitenkaan vierailleet tässä kaupunginosassa, sillä varsinaisia nähtävyyksiä siellä on vähän. Viikonloppureissulle valitsemani reitti alkaisi Nowy Swiat -kadulta ja jatkuisi vanhan kaupungin lävitse, tutustuen kirkkoihin, kuninkaan linnaan ja aukioon sekä vanhan kaupungin aukioon. Ensimmäisenä päivänä syötäisiin Kompania Piwna -nimisessä ravintolassa vanhan kaupungin pohjoisosassa. Lopuksi piipahdettaisiin uudessa kaupungissakin. Toisena päivänä käytäisiin kulttuuripalatsissa ja mahdollisesti jossain toisessa museossa tai vaihtoehtoisesti joko keskustan tai kaupungin laitamien ostoskeskuksissa shoppailemassa. Ruokailu tapahtuisi hienossa Polska-ravintolassa Krakowskie-kadun alkupäässä. Ehdoton vierailukohde on myös Hellä barbaari -kahvila yliopiston kirjaston lähellä vanhan kaupungin itäpuolella. Liikkuminen tapahtuisi vanhassa kaupungissa kävellen ja shoppailemaan mentäisiin julkisilla tai taksilla. Letokentältä kulkee suora bussi kaupunkiin, jolla on kätevä kulkea, mutta taksilla pääsee varmasti suoraan hotellille.

Lopuksi

Puola on mielenkiintoinen matkakohde. Varsovan lisäksi minua kiinnostaisi käydä Krakovassa, joka toisin kuin Varsova, selvisi sodasta lähes vaurioitta. Se on muutenkin saanut todella positiivisa kommentteja arvioinneissa. Puolassa on keskitysleiri Auswitch, missä kävimme toissa kesänä. Vierailu on erittäin pysäyttävä ja havahduttava kokemus, joskin samalla omalla tavallaan mielenkiintoinen ja informatiivinen. Suosittelen historiasta kiinnostuneille ehdottomasti käyntiä Auswitchissä. Puolassa pääsee myös laskettelemaan Zakopanessa. Kaupunki on erittäin kaunis ja rinteet suhteellisen hyvät. Ilmapiiri on erittäin ystävällinen ja kaupungista löytyy laskettelun lisäksi myös paljon muuta tekemistä, kuten käynti kylpylässä. Zakopane on erityisesti Puolan rikkaiden suosiossa ja sitä kutsutaankin leikkisästi Puolan alpeiksi.

Perustietoja Puolasta: Aikaero Suomeen nähden on -1 tunti. Valuutta on zloty, zl, 1 euro on reilu neljä zlotya. Matkaliput julkiseen liikenteeseen ostetaan kioskeista, erillisistä automaateista tai kuljettajalta tasarahalla. Busseissa ja ratikoissa lippua ei tarvitse näyttää, mutta tarkastajia käy suhteellisen usein.

Kiitos, kun jaksoit lukea! Laita kommenttia, jos pidit jutusta tai jos on jotain kysyttävää.

1 kommentti:

  1. Etsin tietoa varsovasta ja nimenomaan uuteenvuoteen liittyen, nimittäin olen juuri varaamassa itselleni ja miehelleni matkan kyseiseen kohteeseen ja hotellikin sattuu olemaan sama! Oli mukava lukea näin yksityiskohtaisia asioita ja lukemani perusteella valitsin kohteen hyvin. Kiitos siis kirjoituksestasi ja mukavaa syksyä teille molemmille.
    -Emilia

    VastaaPoista