tiistai 8. maaliskuuta 2011

Hunajakennon a.k.a. gridin rakennus

Salamavalojen kanssa kuvatessa pidän erityisesti siitä, että voin muokata ja hallita valoa. Valon muokkaamiseen käytetään erilaisia lisävälineitä, kuten sateenvarjoja, softboxeja, snootteja ja gridejä. Tällä kertaa päätin säästää hieman askartelemalla gridin eli hunajakennon itse.

Hunajakenno on yksi harvoista valonmuokkaimista, joilla on suomalainen nimitys (englanniksi grid). Hunajakennoa käytetään salamavalon edessä kohdistamaan valoa tiukemmaksi keilaksi. Snoot on samaan tarkoitukseen kehitetty valonmuokkain, jossa ei kuitenkaan ole hunajakennorakennetta. Hunajakennon idea on siinä, että valo pääsee muokkaimen lävitse ainoastaan tietyssä kulmassa. Näet muokkaimen lävitse ainoastaan katsomalla sitä suoraan edestä päin. Ero snoottiin on salaman muodostaman valokeilan reuna-alueessa, joka gridissä on hyvin pehmeä (snoot muodostaa hyvin teräväreunaisen valokeilan). Näin saadaan siirtyminen valoisasta varjoalueelle tehtyä pehmeästi. Hunajakennoilla varustettua salamaa käytetään usein taustan valaisuun tai hiusvalona ja joskus päävalona, kun halutaan kohteeseen dramaattisuutta.

Näin askartelu tapahtui:

Tarvikkeet:
- mustia pillejä
- kartonkia
- sakset
- lyijykynä
- kaksipuolista teippiä tai liimaa
- viivoitin
- ilmastointiteippiä
- hieman aikaa ja apulaisia (kiitos Minna :)

Aluksi leikkasin pahvista sopivan kokoisen palan, johon merkitsin viivat kohtiin, joihin tulee taitokset. Jätin sentin ylimääräistä, jotta koko komeuden saa lopulta liimattua yhteen tukevasti. Sitten aloin leikkaamaan pilleistä samankokoisia palasia.

Kun pillit oli leikattu sopivan kokoisiksi, liimasin ne kaksipuolisella teipilla kiinni kartonkiin ja toisiinsa kuvan mukaisesti.


Reilu kourallinen pillejä riittää yhden hunajakennon rakentamiseen. Laurille kiitos pilleistä, hän oli "saanut" ne baarista kaupanpäällisinä ostaessaan juomia. Pillejä oli itseasiassa niin paljon, että rakensin kaksi eri mittaista hunajakennoa.

Tässä on lopputulos. Laitan tänne kuvia, kun olen testannut paremmin miten valonmuokkaimet toimivat (kunhan joku suostuisi malliksi :P) Parantelin hunajakennoa vielä peittämällä kartongin ilmastointiteipillä, jolloin gridi on kestävämpi. Gridit on tehty sopimaan Canon 430 ex II -salamaani.

Kiitos mielenkiinnosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti